Навіщо обрізати яблуню і як зробити це правильно: відео від професіонала

Багато садівників-початківців виразно чули про необхідність регулярної обрізки плодових дерев. Потрібно то потрібно, але навіщо саме це робити, та ще й не один раз на рік, а за певною схемою! Давайте розберемо докладніше – чому ж саме корисна обрізка ваших яблунь на ділянці?

Пише myhomeinspiration

 Вашій увазі 12 основних аргументів “за” цю процедуру:

1. Збільшується міцність крони.

Це актуально особливо в молодому віці дерева, коли його скелет тільки закладається і вкрай важливо вчасно сформувати правильні кути відходження і кути сходження гілок.

У дорослої яблуні (особливо в умовах обмеженого простору) великий виліт скелетної гілки призводить до утворення “ефекту важеля”, коли при надмірному навантаженні плодами відбувається відламування гілки або дерево зовсім розколюється під навантаженням. Те ж саме може статися в сильний снігопад або вітер.

2. Правильно вибудовується площа крони.

Сприяє швидкому росту площі листя на яблуні.

3. Стимулюється швидкоплідність (більш ранній початок плодоношення) і прискорення початку товарного плодоношення.

4. Підтримується щорічна врожайність.

Систематична щорічна обрізка і обмеження росту крони в ширину і висоту стимулює регулярне плодоношення. За відсутності обрізки яблуні плодоносять раз в два три роки.

5. Поліпшується якість плодів.

Плоди виростають більшими, їх смакові показники поліпшуються.

6. Нормується урожай.

Немає необхідності сотнями кілограмів вивозити гнилі яблука з ділянки. Замість цього ви щороку отримуєте урожай в достатній кількості – до одного ящика плодів з дерева. 5 дерев = 5 ящиків. Цілком прийнятно для середньої сім’ї.

7. Дерева менше уражаються шкідниками і хворобами.

Це відбувається за рахунок кращої провітрюваності крони. Якщо до того ж правильно організувати систему захисних і профілактичних заходів, то виходить абсолютно здоровий врожай. Обробка якісніша, коли є доступ в крону, коли вона не загущена.

8. Збільшується зимостійкість яблунь.

Дерево не витрачає запас поживних речовин на “зайву” деревину і благополучно переносить несприятливі зимові умови.

9. Збільшується продуктивний період життя яблуні.

Ви отримуєте якісний здоровий урожай більшу кількість років.

10. Поліпшується живлення всіх частин дерева.

Зменшення кількості вегетативних бруньок в результаті обрізки яблуні сприяє поліпшенню обводнення і постачання поживними речовинами листя і плодів.

11. Підвищення ефективності фотосинтезу.

Це відбувається за рахунок рівномірності освітленості крони. Можна також додати, що в цьому випадку плоди будуть рівномірніше пофарбовані і стануть виглядати більш привабливо.

12. Активізація зростання всмоктуючих коренів.

Утворюється більше мочковатих коренів.

Якщо з теорією все зрозуміло, переходите до практики – зараз саме час, адже саме навесні дерева найкраще переносять формування крони.

Вашій увазі покроковий алгоритм весняної обрізки молодий яблуні від досвідченого садівника:

Сподіваємося, тепер ви не сумніваєтеся в необхідності і користі своєчасної і грамотної обрізки плодових дерев в саду. А вміння і навички прийдуть з досвідом!

Поділись з друзями...