Цікава пропозиція “Слуги народу”: “Купуй корову, щоб гнати самогон”

18 вересня у Верховній Раді України був зареєстрований проєкт закону “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання деяких аспектів оподаткування самогоноваріння”. До чого тут молоко, які пільги пропонують народні обранці, та як це вплине на малий та середній бізнес, розбирався журналіст ASPI news.

До чого тут молоко?

Проєктом закону запропоновано внести зміни до Податкового кодексу України, відповідно до яких оподаткування самогоноваріння фізичними особами-підприємцями може бути за спрощеною процедурою, враховуючи виготовлення зазначеними суб’єктами молочної сировини.

“Так, розроблені пропозиції затверджують податки на самогоноваріння з урахуванням можливих пільг для осіб, які займаються виготовленням самогону та залучені до виготовлення молочної продукції, враховуючи актуальність розвитку молочної індустрії”, – зазначають автори у документі.

Нардепи пропонують, аби податок обчислювався за ставкою 0 гривень за 1 літр 100%-го спирту із самогону, за умови виготовлення фізичними особами-підприємцями, зайнятими самогоноварінням, молочної продукції з розрахунку не менше 1 тонни молочної сировини на місяць.

Також таким молочникам, які займаються самогоноварінням, може бути виданий податковий вексель (зобов’язання сплатити податок в певний термін). Тобто, якщо умовний фермер продає молоко, йому надають податкову пільгу, а точніше, знижку на самогоноваріння.

Яка аргументація парламентарів?

Проєкт закону був внесений на розгляд народною депутаткою України Галиною Третьяковою. Відповідно до тексту документу, пропонується внести зміни до Податкового кодексу України (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2011, № 13-14, № 15-16, № 17, ст.112). Такий набір цифр не пояснює суть поданого законопроєкту, однак, проливає світло на нововведення пояснювальна записка до проєкту закону.

У пояснювальній записці наведено статистику, що за підсумками 2018-го, на переробку надійшло 4,18 мільйони тонн сировинного молока, що на 10,5% менше проти 2009 року. У структурі надходження сировини на переробку 78% становить молоко від МТФ (Міжнародний транспортний форум) і лише 22% – це особисті селянські господарства.

“Українська молочна галузь у 2019 демонструє згортання. Так, загальна чисельність поголів’я скоротилася до 1,91 мільйона. Активно скорочується дійне поголів’я серед молочнотоварних ферм, яке за вісім місяців скоротилося на 22,9 тисяч голів. Через що переробні підприємства недоотримали близько 170 тисяч тонн молока. Окрім того, знижується і експорт вітчизняних молочних продуктів, натомість зростає імпорт. Так, поставки сиру зросли на 77%, вершкового масла – на 46%, кисломолочних продуктів, на 40%. Виходячи з вищезазначеного, доцільним є запровадження податкових пільг для осіб зайнятих самогоноварінням, які займаються виробленням молочної продукції”, – йдеться у документі.

Світова статистика та думки українських підприємців

За підсумками 2018 року, у молочній галузі України було зайнято 46 тисяч працівників, а це 12% від зайнятих у сільському господарстві. При цьому за обсягом виробництва молока Україна посідає 18 місце у світі.  Хоча за оцінками IFCN та Світового банку, з наявними ресурсами, потенціалом та за умов активного розвитку галузі Україна може увійти в ТОП-10 світових виробників.

Тобто, за задумом авторів проєкту, додаткові пільги не лише виведуть Україну в топ “молочних країн”, а й позитивно вплинуть на малий та середній бізнес. На сайті ВР зазначено, що рубрика законопроєкту – економічна політика, але на що справді орієнтований майбутній закон? Про це ми вирішили запитати у винороба Андрія Закревського.

“Добре все, що спрощує життя хоч комусь на території України, а в даному випадку спрощує виробництво дистилятів, або, як в народі кажуть, самогоноваріння для тих людей, які займаються вирощуванням крупної рогатої худоби. Зараз в Україні є проблема з м’ясо-молочною продукцією, однак, посил, який є в поданому законопроєкті – дати можливість виробляти міцні спиртні напої з пільгами, для мене не зрозуміло. В Україні криза не лише в м’ясо-молочній сфері, така ж криза у виноградарстві, в садівництві та у інших сферах. Звичайно, приємно, що влада для когось щось поліпшує, однак, прив’язка саме до молочної продукції звучить як анекдот, коли замість премії сержанту дають жезл і радар”, – Андрій Закревський, винороб, співзасновник торгової марки “Швейків”.

Висновки:

Робити прогноз соціально-економічних та інших наслідків ухвалення закону поки рано, адже це лише проєкт, однак автори спробували зробити це в пояснювальній записці: “Прийняття законопроєкту не матиме негативного ефекту, оскільки зазначене явище існує у побуті не зважаючи на обмеження, натомість зробить можливим зменшення негативного впливу зазначеного явища через законодавче закріплення вимог до матеріально-технічної бази осіб, що займаються самогоноварінням, спонукатиме розбудові молочної галузі та накопичуванню державного бюджету України”.

Варто зазначити, наразі опубліковано лише проєкт закону, а це означає, що ще будуть редакції та доопрацювання, які можуть докорінно змінити Податковий кодекс України в сфері “народного ремесла”. Нагадаємо, закон, якщо його ухвалять, набере чинності з наступного дня після його опублікування.

Раніше ASPI news писало про самогон в обмін на бюстгальтер та про інші дотепні традиції українських полярників. Нагадаємо, українці зібрали на антарктичній станції “Академік Вернадський” самогонний апарат, за допомогою якого виготовляють міцний напій, який полярники називають “Вернадівка”. Також повідомлялось, що лікар Комаровський розповів, чи варто пити самогон, щоб вберегтися від коронавірусу.

джерело

Поділись з друзями...